021-88279983     info@formfazaco.com    

امروزه استفاده از خانه های پیش ساخته در اجرای بناهای مختلف، یکی از متداول ترین روش های معماری  بوده و از مزایای بسیار زیادی برخوردار است. در این مقاله به بررسی و معرفی این سیستم پرداخته و شما را با خانه های پیش ساخته آشنا خواهیم نمود.

1- زیرسازی و ساخت پی

زیر سازی این نوع ساختمان ، مشابه سایر ساختمانها انجام میشود ولی با توجه به سبک بودن بتن سقف طبقات و دیوارهای داخلی و خارجی ، بار وارده به « پی » کم بوده و اجرای این سازه در اکثر نقاط ، با خاکی به مقاومت حدود 5/0 کیلوگرم بر متر مربع امکان پذیر میباشد .
بدلیل سبک بودن سیستم ساختمان پیش ساخته « ساخت سریع » در مقایسه با ساختمانهای سنتی با اسکلت فلزی ، سقف تیرچه بلوک یا طاق ضربی ، نیروی افقی ناشی از زلزله در این سیستم به مراتب کمتر از ساختمانهای سنتی بوده و این کاهش نیرو طبیعتا اثر مستقیم در ابعاد فنداسیون خواهد داشت .

2- بارگذاری

سیستم بارگذاری به دو صورت :
1) اسکلت فلزی با ورقهای گالوانیزه سرد فرم داده شده . Lightweight Steel Frame ( L.S.F )
2) اسکلت فلزی با ورقهای آهنی ( تیر ورق ) و پروفیلهای تو خالی و استاندارد رایج
که در هر دو حالت سیستم بصورت سبک و با امکان جابجایی راحت طراحی گردیده و قطعات بصورت پیش ساخته و بوسیله ی اتصالات پیچ و مهره ای به یکدیگر متصل میشوند . کلیه قطعات اعم از سازه های فلزی دیواره ها ، سقفها و کف بصورت پیش ساخته و از قبل طراحی و تفکیک شده در انبار ، همراه با اتصالات متعلقه و پیچ و مهره های مربوطه به صورت پکیج شده و با نام گذاری مناسب آماده میگردند .
هدف از این نوع طراحی در سازه ، کاهش وزن آهن مصرفی و در نتیجه کاهش بار مرده در بارگذاری میباشد . از طرف دیگر ، با توجه به امکان تغییر در ابعاد و ضخامت ورقهای فلزی ، سیستم دارای انعطاف پذیری قابل ملاحظه ای بوده و از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه میباشد .

مونتاژ و بارگذاری خانه پیش ساخته

3- سقف

پوشش سقف در طبقات از سیستم مرکب بتن و فولاد بوده که منحصرا در سیستم ساختمانهای پیش ساخته «ساخت سریع » به اجرا گذاشته میشود .
در این سیستم از« دال » بتنی که بر روی « عرشه ی فولاد از نوع ورقهای گالوانیزه فرم داده شده و یا ورقهای آهنی » ریخته میشود استفاده میگردد . بکار گیری گل میخهایی در درون دال که به تیر فولادی جوش داده شده است به باربری تیر کمک کرده و وزن آن را نیز کاهش میدهد . عرشه ی فولادی در این روش نقش قالب بتنی را ایفا نموده و بدین ترتیب استفاده از این نوع قالب را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش میدهد .
با این روش ضمن کاهش هزینه ی قالب بندی ، در زمانی که صرف قالب بندی میشود نیز صرفه جویی شده و بعلت نبودن شمع بر روی کف طبقات ، حتی در هنگام بتن ریزی سقف نیز میتوان بر روی کف کارهای اجرایی انجام داد .
به منظور کاهش وزن سقف ، ضمن در نظر گرفتن کلیه ضوابط مندرج در آیین نامه ها و استانداردهای ساختمانی ، کفسازی از مصالح سبک مانند موکت و کفپوشهای پلاستیکی استفاده میگردد . و در قسمتهایی نظیر سرویسهای بهداشتی که نیاز به شیب بندی دارند این کار با استفاده از حداقل مقدار پوکه انجام شده و با عایقهای ضد رطوبت روی آن پوشش داده میشود .
برای پوشش سقف نهایی ساختمانهای پیش ساخته « ساخت سریع » از پانلهای با عایق تزریقی از نوع فوم پلی یورتان در پوشش ورقهای گالوانیزه رنگی فرم داده شده (ساندویج پانل سقفی ) در ضخامتهای مختلف استفاده میشود . این روش علاوه برا اینکه وزن مرده ی سقف و اسکلت باربر را به حداقل میرساند بدلیل استفاده از این نوع پانل ها ضریب انتقال حرارت پایین بوده و وزن کم همراه با مقاومت مناسب و مطلوب ، مقاومت ساختمان را در برابر بارهای وارده
(برف و طوفان و دیگر عوامل طبیعی ) به حداکثر میرساند .
این نوع سقف معمولا بصورت شیب دار در نظر گرفته شده و میزان شیب بر حسب شرایط منطقه و دهانه ی ساختمان از 5 تا 20 درصد متغییر است . این روش باعث کاهش هزینه نگهداری شده و طول عمر مفید پوششهای سیستم نسبت به مصالح سنتی همچون آجر ، بتن ، سفال و غیره بوده که بار حرراتی را به میزان 32% و بار برودتی در تابستان را به میزان 43% کاهش میدهد .

4- دیواره ها

دیواره های خارجی و داخلی ساختمانهای پیش ساخته با استفاده از قطعات سبک بصورت یک جداره و با استفاده از پانلهای با عایق تزریقی از نوع فوم پلی یورتان در پوشش ورقهای گالوانیزه رنگی فرم داده شده (ساندویج پانل دیواری ) و یا بصورت دو جداره با استفاده از استراکچر ورقهای گالوانیزه فرم داده شده ( استاد و رانر ) با پوشش ورقهای گچبرگ ( کناف ) با عایق میانی پلی استایرن یا پشم سنگ در ضخامتهای مختلف ( 4 تا 12 سانتیمتر ) استفاده میشود .
استفاده از این روش موجب تسریع در اجرای عملیات ، کاهش وزن و بار مرده و افزایش فضای مفید بعلت ضخامت کم و کاهش ضریب انتقال حرارت و صوت در ساختمان میگردد .

5- سقف کاذب

با توجه به سیستم خاص پوشش سقف طبقات و الزام پوشش تیرهای سقف و همچنین عبور تاسیسات برقی و مکانیکی ، لذا در اکثر قسمتهای ساختمان از سقف کاذب استفاده میشود . در این سیستم ، از پوششهای دیواری ورقهای گچبرگ ( کناف ) یا تایلهای P.V.C در شبکه های 60×60 سانتیمتر استفاده میشود .

ساختمان پیش ساخته

6- تاسیسات مکانیکی و الکتریکی

بعلت دارا بودن ویژگیهایی در این سیستم ، لزوم استفاده از روشهای خاص در کارهای تاسیساتی ضرورت دارد ، از اینرو توجه به موارد ذیل دارای اهمیت میباشد .
الف - عمر ساختمان بمراتب بیش از عمر مفید تاسیسات آن میباشد .
ب - مدرنیزه کردن روش اجرای عملیات تاسیساتی و تطبیق آنها با ویژگیهای ساختمان پیش ساخته امری ضروری است .
پ- تعمیرات و نگهداری تاسیسات در ساختمانهای پیش ساخته باید در کوتاهترین زمان و با صرف حداقل انرژی و هزینه انجام شود .
لذا با توجه به موارد فوق بهره گیری از روشهای نوین و خاص حائز اهمیت فراوان میباشد .

بنابر این در تاسیسات مکانیکی و جهت عملیات آبرسانی گرم و سرد و سیستمهای گرمایشی از لوله های مخصوص سوپر پایپ و پلی اتیلن که علاوه بر دوام و عمر طولانی ، به سرعت بخشیدن در اجرای کار کمک میکند ؛ استفاده میشود . و جهت عملیات سرمایشی از کولر های آبی و یا گازی ( اسپیلت دیواری و پنجره ای ) و گرمایشی ساختمان از پکیج های گرمایشی و رادیاتورهای آلومینیومی ؛ میتوان استفاده کرد .

در تاسیسات الکتریکی مسیرهای برق رسانی با اجرا در کانالهای از قبل مشخص شده انجام گردیده و روشناییها نیز حتی الامکان در داخل سقف کاذب نصب میشوند .
در دیواره های دو جداره میتوان از فضای موجود برای عبور تاسیسات مکانیکی و الکتریکی استفاده نمود و در نتیجه این امکان را میتوان فراهم میسازد تا کلیه قطعات این تاسیسات از قبل در قطعات پیش ساخته دیواره ها و سقف تعبیه گردد .

همچنین بعلت ضخامت کم در کف طبقات بخاطر سیستم دال بتنی و عدم نیاز به اجرای پوکه صنعتی ، میتوان عبور تاسیسات مکانیکی را نیز در این قسمت اجرا نمود .
بدین ترتیب روشهای خاص در اجرای عملیات تاسیساتی ، با هر طرح و کاربری در ساختمانهای پیش ساخته سازگاری داشته و سیستمهای متفاوت اجرای کارهای تاسیساتی را حسب لزوم یا سلیقه امکان پذیر میسازد .